Η «Κ» ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Πότε ξεκινούν τα προβλήματα και οι δυσκολί-ες στη ζωή μας; Όταν εμπλέκονται οι έννοιες
του εθισμού και της εξάρτησης. Δύο έννοιες
τόσο συνηθισμένες, δυστυχώς, αλλά και βαρύγδου-
πες και ίσως στην έννοια της συνήθειας να κρύβεται
το πρόβλημα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που συνη-
θίζουν είτε να κάνουν χρήση ναρκωτικών, είτε να
πίνουν, είτε να ασχολούνται παθολογικά με τα τυχερά
παιχνίδια. Στην αρχή όλο αυτό το μείζον πρόβλημα
ξεκινάει σαν μία συνήθεια, δεν αντιλαμβάνονται ότι
εθίζονται και σε αυτό το σημείο αρχίζουν να κατρακυ-
λούν και να αυτοκαταστρέφονται.
Ιδιαίτερα ο εθισμός στις ναρκωτικές ουσίες αποτελεί
ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα της εποχής μας, το
οποίο, δυστυχώς, συναντάμε σε καθημερινή βάση. Σε
αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή όταν έχει ήδη ξεκινήσει
ο εθισμός, και για να μη φτάσουν οι χρήστες στο επίπε
δο της εξαθλίωσης, όπου χτυπάνε «πάτο», οικονομικά,
συναισθηματικά, αλλά και κοινωνικά, κρίνεται απαραί
τητο να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Απεξάρτησης, που
λειτουργεί σαν ένα μέσο λύτρωσης. Ψυχολόγοι και θε
ραπευτές, που εργάζονται σε αυτά τα κέντρα, βοηθούν
τους χρήστες ναρκωτικών να σταθούν στα πόδια τους,
να ξεκινήσουν έναν καινούριο τρόπο ζωής και αργότερα
να ενταχθούν ομαλά και γρήγορα στην κοινωνία.

Ένα από τα Κέντρα Απεξάρτησης στη Θεσσαλονίκη, που ειδικεύεται και στην αποτοξίνωση από τα ναρκωτικά είναι το Κέντρο «Πνοή στη ζωή», που βρίσκεται στην οδό Οσίας Ξένης 4, στο Πλαγιάρι, και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάρρωσης και της καταπολέμησης του εθισμού. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Χάρης Χαραλάμπους, υπεύθυνος εργασιών στη δομή, δεν φιλοξενούνται μόνο Έλληνες στο Κέντρο «Πνοή στη ζωή», αλλά και ξένοι, κυρίως Κύπριοι. Ειδι- κότερα, το ως άνω Κέντρο Απεξάρτησης χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυ- ξης χωρίς φαρμακευτική αγωγή, αλλά και προγράμματα life couching.

Το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μοι- ραστούν την εμπειρία τους οι χρήστες των ναρκωτικών ουσιών, ώστε να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις ή για όλους όσους βρίσκονται στα αρχικά στάδια του εθισμού να απευθυνθούν εγκαίρως σε δομές αποκατάστασης και να ξαναθυμηθούν το νόημα της ζωής. Μάλιστα, ο Φίλιπ- πος, χρήστης ναρκωτικών από τα δεκατέσσερα, μέσα από τη δομή βρήκε τον τρόπο να διαχειρίζεται τις άρ- ρωστες σκέψεις του και κατάφερε να το καταπολεμήσει

ενώ τόνισε ότι το δυσκολότερο στάδιο ήταν οι πρώτες μέρες της προσαρμογής, όταν προ- σπαθούσε να παραδεχτεί κάποιες λανθασμέ- νες συμπεριφορές, που είχε, και να αλλάξει τον εαυτό του. Τη δική του εμπειρία από τη χρήση περιέ- γραψε και ο Νίκος, για πολλά χρόνια χρήστης, ο οποίος αποφάσισε να απευθυνθεί στη δομή τον Ιούλιο του 2020, έχοντας ζήσει προηγου- μένως ακραία περιστατικά, και βάζοντας συ- νεχώς τη ζωή του σε κίνδυνο. Ο ίδιος κατάφε- ρε μέσα σε δεκαοχτώ μήνες να αποτοξινωθει πλήρως από αυτές τις ουσίες. «Πριν απευ- θυνθώ στη δομή ήμουν απένταρος με πολλά προβλήματα στο στομάχι και χαρακτηριστικά θυμάμαι τα τελευταία Χριστούγεννα στο σπίτι μου, που περίμενα τη γειτόνισσα να έρθει στη μητέρα μου για να της κλέψω κάποια χρήμα- τα από την τσάντα της, ώστε να κάνω τη δόση μου», υπογράμμισε ο Νίκος.

ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ

Λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις του κ. Αιμίλιου Πασχαλίδη, Συμβούλου Ψυχι- κής Υγείας, τα βαθύτερα αίτια, που οδηγούν τους ανθρώπους στον εθισμό, αναζητούντα στο τρίγωνο της εξάρτησης, που αφορά μία χρονική στιγ- μή, τη φάση του ασθενούς και την ουσία. Από τη μεριά της η Χρύσα, χρήστης ουσιών, αποκάλυψε ότι η ίδια οδηγή- θηκε στα ναρκωτικά, γιατί το θεωρούσε μαγκιά και ήθελε να γίνει αποδεκτή από τις άλλες παρέες και να ενταχθεί σε μία ομάδα. Αφού επισήμανε τη σημαντική στήριξη, που έλαβε από την οικογένειά της, πριν και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη δομή, τόνισε ότι αυτό που φοβά- ται περισσότερο είναι η μετέπειτα ζωή, οι τυχόν διαχωρι- σμοί και η ένταξή της στην κοινωνία. «Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές, που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, και στιγμές, που θέλησα να αποχωρήσω, αλλά οι συζητή- σεις μου με τους συμβούλους μού άλλαξαν το σκεπτικό μου», δήλωσε η Χρύσα.

Αναφορικά, μάλιστα, με το στάδιο της αποκατάστασης και την ένταξη των χρηστών στην κοινωνία, η Μαρίνα, χρήστης ουσιών, εκφράζει την επιθυμία της για μία μικρή στήριξη της κοινωνίας σε εργασιακό επίπεδο, δηλαδή έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα στη δομή, που φι- λοξενείται, να μπορεί αργότερα να βρει δουλειά. Η ίδια σαν μητέρα προτείνει στη νέα γενιά να μείνει μακριά από τα τσιγάρα και τις ουσίες, και σε τυχόν περιπτώσεις εθι- σμού, παροτρύνει τους νεότερους να μιλήσουν με τους οικείους τους και να απευθυνθούν σε δομές αποτοξίνω- σης και αποκατάστασης. Ο εθισμός δεν είναι παιχνίδι, είναι κάτι, όμως, το οποίο μπορεί να θεραπευθεί. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μή- νυμα, που θέλουν να στείλουν οι χρήστες στον κόσμο. Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και να ξεκινήσεις από το μηδέν, αρκεί να το θες. Μίλα, μη φοβάσαι, ο εθισμός δεν είναι ντροπή!

    Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γιώργος Βλάχος
    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
    (+30)2392025456 (+30)6974520527